Is uw caravan/camper al vakantie klaar?

Is uw caravan/camper al vakantie klaar?

donderdag 11 april 2019

Is uw caravan/camper al vakantie klaar?

De eerste lammetjes lopen alweer buiten, de dagen worden langer en de zon laat zich steeds vaker zien. Voor veel mensen begint het te kriebelen om weer op pad te gaan met de caravan/camper, maar na de winterse rustperiode is het noodzakelijk om je kampeermiddel eerst te checken. In deze blog zetten we alle punten overzichtelijk voor u op een rijtje. Zo komt u niet voor onverwachte verrassingen te staan.

 

(BANDEN)SPANNING

Eindelijk mag de caravan/camper weer uit de stalling! Door langdurige stilstand slijten de banden. Onderspanning kan grote gevolgen hebben voor caravan- of camperbanden, omdat deze vaker hun maximale draagvermogen belasten. Controleer daarom altijd de bandenspanning wanneer u de caravan/camper uit de stalling haalt, maar óók voordat u op vakantie gaat.  De ANWB hanteert 3 bar als vuistregel voor doorsnee caravan- of camperbanden. Bij reinforced- en c-banden is dat 3,5 tot 5 bar. Overigens adviseert de bandenindustrie vanaf 4,5 bar versterkte (stalen) ventielen te gebruiken. Caravan- of camperbanden dienen om de zes jaar vernieuwd te worden en vergeet niet om het reservewiel te controleren!

 

VEILIG GEBRUIK VAN GAS

Niets is vervelender wanneer de gasfles leeg blijkt tijdens het koken. Controleer daarom voordat u op reis gaat of de aanwezige gasflessen nog vol genoeg zijn. Daarnaast is het controleren van de gasslang erg belangrijk omdat er verouderingsverschijnselen kunnen ontstaan. Dit kunt u testen door de slang dubbel te vouwen. Ontstaan er scheurtjes? Vervang dan de gasslang. Op de meeste gasslangen staat een datum waarop de gasslang is gemaakt. Er wordt een gebruiksduur van 10 jaar gehanteerd. Hierbij is het wel van belang minimaal elke twee jaar de slang te controleren. Heeft u een gasslang die met een slangklem vastzit? Dan wordt het aangeraden om deze elke twee jaar te vervangen.

De gasdrukregelaar zorgt dat de flesdruk verlaagd wordt. Het afdichtrubber in de regelaar moet worden gecontroleerd op uitdrogen. Wanneer dit het geval is, kan dit zorgen voor lekken. Dit ringetje kan los aangeschaft en vervangen worden. Aangeraden wordt om minstens elke 10 jaar de gasdrukregelaar te vervangen.

 

DAKLUIK OF DAG LUIK

Het kan voorkomen dat een dakluik van de caravan losschiet als deze niet goed vastzit door middel van de sluitingen en scharnieren. Dit kan een gevaarlijke situatie op de weg veroorzaken. Controleer goed of de sluitingen, scharnieren of popnagels allemaal nog aanwezig en niet versleten zijn.

 

ZICHTBAARHEID

Zorg dat u goed zichtbaar bent voor medeweggebruikers door goed werkende rijverlichting. Laat iemand kijken of alle verlichting werkt. Controleer het stadslicht, dimlicht, grootlicht, de richtingaanwijzers, mistlampen, het achteruitrijlicht en het derde remlicht. Vergeet ook uw kentekenverlichting niet!

 

ROEST

Gedurende de winter kan er roest ontstaan in de sloten of in de remtrommels. Bij roest in de sloten kan grafietpoeder goed helpen. Roest op de remtrommels lost vanzelf op wanneer u de eerste kilometers rustig remt.

 

VOORJAARSSCHOONMAAK

Hopelijk heeft u de caravan/camper voor de winterslaap al goed schoongemaakt. Helaas wordt de caravan/camper niet schoner van een paar maanden stilstand in de stalling. Daarom is het verstandig om een voorjaarsschoonmaak te houden. Was de caravan/camper van buiten met bijvoorbeeld de Wash & Clean wasborstel Plus. Neem ook alle oppervlakten, de kastjes, de keuken en sanitair af met een vochtige doek en een sopje. Zo wordt alles weer lekker fris. 

 

SCHOON WATER

Om maagklachten en andere ongemakken te voorkomen is het goed om de watertank en leidingen schoon te maken alvorens u op vakantie gaat. De Cassette Tank Cleaner is een krachtige vloeistof en verwijdert probleemloos hardnekkige kalkaanslag die zich op de bewegende delen en de wanden van de tank kan vormen. Boenen is niet nodig! Cassette Tank Cleaner verlengt de levensduur van de afvaltank en maakt deze weer schoon en fris.

 

WATERTANK REINIGEN

Begin met het reinigen van de watertank, maak deze eerst helemaal leeg en vul hem met een laagje reinigingsmiddel. Dan de watertank reinigen met een borsteltje of sponsje. Goed naspoelen met ruim water en vul hem daarna volledig met het reinigingsmiddel.

 

REINIGEN VAN DE WATERLEIDING

De volgende stap is het reinigen van de waterleiding. Pomp het reinigingsmiddel door de leidingen. Heeft uw caravan of camper meerdere kranen (bijvoorbeeld de douche), zet dan alle kranen open totdat alle leidingen zijn gevuld met het reinigingsmiddel. Sluit de kranen goed en laat het 24 uur zo staan. Laat de leidingen en de watertank helemaal leeglopen en blaas ze bij voorkeur leeg met een luchtbedpomp en spoel daarna grondig na.

Tip: Zorg voor een losse jerrycan zodat u altijd 100% vers water mee heeft voor onderweg.

 

ALLES GECHECKT? INRUIMEN MAAR

Nadat u alles gecontroleerd heeft en de caravan/camper helemaal klaar is, kan deze weer ingeruimd worden met uw kampeeruitrusting. 

Mocht u nog vragen hebben, of hulp nodig hebben, bij het uitvoeren van uw onderhoud en /of reparatie kunt u ons altijd benaderen via 020-6916311. Onze medewerkers staan voor u klaar! 

 

Wij wensen u een fijne vakantie!!!